keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Only dead people are in boxes


Ilo oppia -opistoverkoston Inno-oppi -hankkeen koulutukset ovat lähteneet käyntiin. Ensimmäisenä aloitettu osakokonaisuus Osaamisen johtamisen kehittäminen on nyt käyty läpi. Tähän Katja Vanhatalon vetämään osioon osallistui suunnitteluopettajia ja rehtoreita. Kehittelimme kurssilla Turun seudun opetustoimen foorumin (TSO) perusopetuksen hankkeessa laatimaa OTSO -osaamisen kehittämisen toimintamallia kansalaisopistomaailmaan sopivaksi. OTSO-malliin on kerätty suositus parhaaksi toimintatavaksi sille, miten päästä erinomaisiin tuloksiin osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisessä seudun sivistystoimissa.

Koulutuksessa meillä oli todellinen tekemisen meininki. Osio ei ollut pelkkää luentoa ja diasulkeisia, vaan kurssilaiset saivat tehdä erilaisissa kokoonpanoissa aktiivisesti töitä. Ja niitä riitti työstettäessä lähinnä perusopetusta varten olevaa alkuperäistä OTSOa vapaaseen sivistystyöhön soveltuvaksi. Ajatuksia sinkoili suuntaan ja toiseen. Jouduimme tarkastelemaan sitä, mikä on olennaisinta. Lopulta ajatukset tiivistettiin siten, että ne mahtuvat yhdelle A4 -sivulle.

Kiitos kouluttajallemme Katjalle hienosta ohjaustyöstä! Hän kannusti meitä ajattelemaan perinteisestä poiketen. Tästä syntyikin blogini otsikko: Only dead people are in boxes: vain kuolleet katsovat asioita laatikosta käsin. Uudet innovaatiot vaativat uusia, totutusta poikkeavia tapoja ajatella. Asiat näyttävät usein erilaisilta eri suunnista katsottuna. Kannustankin sinua katsomaan asioita laatikon ulkopuolelta niin opetustyössä kuin muuten elämässä. Tätä kautta voi syntyä uusia ideoita. Osa niistä ei todennäköisesti ole toteuttamiskelpoisia. Mutta viis niistä, sillä osa voi ollakin. Kiipeä siis laatikosta pois ja katsele maailmaa uusin silmin. Toivottavasti Inno-oppi -hankkeemme koulutukset tukevat sinua uusien ajatusten kehittelyssä.

Terveisin Risto Jaakola
Kaarinan kansalaisopiston rehtori

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset antoisista koulutuspäivistä Katja Vanhatalolle/Resurssiriihi ky:lle myös Raision työväenopiston puolesta! OTSO-bussi starttasi osaamisen kehittämistyön innostavalla tavalla matkaan ;)!