maanantai 8. lokakuuta 2012

Verkko-opetus – täynnä mahdollisuuksia


INNO-OPPI –hankkeen opetushenkilöstölle suunnatut tieto -ja viestintätekniikan koulutukset aloitettiin toissa viikolla Verkko opetuksen ja oppimisen tukena –koulutuksella. Koulutus järjestettiin yhteistyökumppanimme TOP-keskuksen kanssa yhteistyönä.

Koulutuspäivän monipuolisuus antoi paljon ideoita ja ajatuksia siitä, miten verkko-opetusta voisi hyödyntää kansalaisopistojen kurssitarjonnassa. Osittain tai kokonaan verkko-opetuksena toteutettavat kurssit monipuolistaisivat kurssisisältöjä ja mahdollistaisivat eri kohderyhmille suunnattujen koulutusten järjestämisen.  Pitkät välimatkat, kilpailu asiakkaiden vapaa-ajasta puhuvat omalta osaltaan verkko-opetuksen puolesta. Verkon ja tietotekniikan käyttöön tottuneille asiakkaille verkon välityksellä saatava opetus ei ole vierasta, vaan siihen on helppo lähteä mukaan ja sitä voidaan jopa tulevaisuudessa vaatia.

Mitä verkko-opetus vaatii opettajalta? Heittäytymistä, ennakkoluulottomuutta sekä tietotekniikkaan liittyvien pelkojen voittamista. ”Älä anna tekniikan olla esteenä, rohkeasti mukaan vaan” – oli Riitta Suomisen rohkaiseva neuvo kaikille opettajille. Verkko-opetuksena toteutettavat kurssit vaativat myös kurssisisältöjen uudenlaista rakentamista. Laajempien aihekokonaisuuksien hallinta ja jakaminen pienempiin osatehtäviin on yksi tapa kurssien toteuttamisessa. Koulutuspäivän aikana tutustuimme verkossa toteutettuihin kursseihin, mikä antoi koulutuksessa mukana oleville käytännön työkaluja omien koulutusten suunnitteluun.

Verkko-opetusta mietittäessä nousee esiin kysymys opetuksen vuorovaikutteisuudesta ja sosiaalisuudesta. Verkon välityksellä toteutettavat kursseissa perinteinen ihmisten välinen vuorovaikutus jää pois.  Voiko tällainen opetus olla vuorovaikutteista? Kyllä voi. Verkossa on käytössä erilaisia ohjelmia, joissa opetukseen voi yhdistää yhteistapaamisia, ääntä ja kuvaa. Yksinkertaisestikin blogin tai wikin kautta toteutettu kurssi voi olla vuorovaikutteinen kun opiskelijat toimivat yhdessä. Opetus tulee myös lähemmäksi ja henkilökohtaisemmaksi henkilökohtaisen palautteen annon kautta.

Verkko-opetuksen ja oppimisen tukena oli mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä koulutus. Kiitos kouluttajillemme antoisasta koulutuspäivästä. Verkko on täynnä mahdollisuuksia ja sopivassa suhteessa hyödynnettynä toimii varmasti hyvänä mausteena opistojen laajassa opetuksen kirjossa.

Miia Lehtonen
Hankekoordinaattori


1 kommentti:

Eliademy kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogikirjoitus liittyen verkko-opetukseen ja koulutukseen. Haluatko kokeilla ilmaista työkalua verkko-opetukseen ja arvostella meidät? Olemme täysin suomalainen yritys, jonka perustajatiimi on lähtöisin Nokialta ja aloimme rakentamaan ilmaista luokkahuonetta verkkoon. Käy kokeilemassa osoitteessa www.elidamemy.com ja kerro mitä olet mieltä. Kaikki palaute on meille erittäin arvokasta ja haluamme kehittää Eliademya lisää.

Kiitos jo etukäteen.